top of page

Over ons

Wij zijn Jos (28) en Caroline (26) Nieuwenhuijse – Van der Stelt. Wij wonen in Rotterdam-Zuid en zijn lid zijn van de Gereformeerde Gemeente van Rotterdam-Zuidwijk.

In juni 2021 zijn wij vertrokken naar Malawi om daar voor stichting Stéphanos te gaan werken. Wij wonen op het terrein van Stéphanos in Chilangoma, dichtbij de stad Blantyre. Blantyre is de tweede stad van Malawi en ligt in het zuiden van het land.

Stéphanos is een reformatorische stichting die hulp biedt aan de meest kwetsbaren in Malawi en Zambia, namelijk (wees-)kinderen. Ook hun families en dorpsgenoten profiteren hiervan. Bij het werk in Malawi ligt de focus op diaconaal werk en onderwijs. Het doel van het verschaffen van hulp in Malawi is het bevorderen van zelfstandigheid en het vermijden van langdurige afhankelijkheid.

DSC_0673[1898].jpg

In Chilangoma verzorgt Stichting Stéphanos basisonderwijs voor de kinderen uit de omgeving. De kinderen komen elke dag uit de omliggende dorpen naar school. Deze kinderen hebben vaak nauwelijks toegang tot voldoende en gezond eten, daarom krijgen ze op school ook goede en gezonde voedsel. Daarnaast is er in de loop van de jaren ook een beroepsopleiding ontstaan, waar studenten opgeleid worden tot timmerman, loodgieter, metselaar, kok of een opleiding krijgen in land- en tuinbouw. Dit laatste is waar Jos zich vooral op richt.

Op en om het terrein komen dagelijks 800 tot 1000 kinderen en studenten die allemaal eten krijgen. Daarnaast is er ook een kliniek gebouwd waar een dokter aanwezig is om basiszorg te verlenen. Hier werkt Caroline als verpleegkundige, zodat de activiteiten van de kliniek verder uitgebreid kunnen worden.

Klik hier om naar de website van Stichting Stéphanos te gaan.

Op en om het terrein is kwalitatief goede landbouwgrond aanwezig, waarop groente verbouwd wordt. Nu gebeurt dat nog op kleinschalige manier en vooral voor eigen gebruik, maar dit zal verder uitgebreid worden zodat er ook lokale inkomsten gegenereerd kunnen worden. Tevens kunnen studenten praktijkervaring opdoen in het telen van groenten. Zo willen we met dit project verschillende dingen bereiken: gezonde groenten voor de kinderen, praktijkervaring voor de studenten en extra inkomen genereren. Iedere euro die namelijk lokaal wordt verdient hoeft niet uit donorgeld te komen!

In de kliniek wordt basiszorg verleent aan de kinderen. In Malawi leven veel kinderen met HIV, zo ook bij Stéphanos. Deze kinderen hebben extra aandacht nodig, ze zijn bijvoorbeeld vatbaarder voor allerlei ziekten. Gelukkig bestaan er tegenwoordig medicijnen waarmee de HIV goed is te onderdrukken, zodat deze kinderen een relatief normaal leven kunnen leiden. In de kliniek worden deze medicijnen verstrekt en wordt toegezien op de gezondheid van de kinderen. Daarnaast kunnen ook mensen uit de omliggende dorpen terecht bij de kliniek. Zo komen er in het regenseizoen veel mensen met malaria. Ook dit is een ziekte die met de juiste medicijnen op het juiste tijdstip goed te behandelen is, maar evengoed dodelijk is als men er niet op tijd bij is. Zo kan de kliniek verschil maken in de omgeving.

In de kliniek werkt één arts. Vaak is hij zo druk dat hij niet alle patiënten kan helpen. Hij wil ook graag zijn activiteiten uitbreiden, zodat er meer mensen kunnen profiteren van de zorg in de kliniek. Daarom gaat Caroline hem helpen. Met haar 7 jaar ervaring als verpleegkundige kan ze de arts goed assisteren waarmee de capaciteit van de kliniek verhoogd kan worden.

bottom of page