top of page
  • Writer's pictureJos en Caroline Nieuwenhuijse

Boeren, kool en … boerenkool!

In de eerdere blog beschreef ik hoe we in maart op een nieuw perceel begonnen zijn met het aanplanten van groenten. Ondertussen kunnen we de eerste vruchten plukken van het vele werk wat vooraf ging! De eerste tomaten, kolen en maïskolven zijn geoogst. Wat een werk ging daar aan vooraf! Het gaf dan ook erg veel voldoening om de eerste kruiwagens met kool van het veld te zien komen. Ook de maïskolven vonden gretig aftrek, in deze tijd van het jaar is normaal gesproken niet veel verse mais te vinden. Vrijwel iedereen oogst in april-mei droge mais om meel van te maken. Wij hadden bewust later geplant, zodat we ook later in het jaar kunnen oogsten. We oogsten de kolven als de maïs nog zacht en zoetig is, de Malawiërs zijn daar dol op!


Een ander gewas wat we telen is, geloof het of niet, boerenkool! De boerenkool planten blijken het uitstekend te doen in Malawi. De planten kunnen over een langere tijd geoogst worden. Ik wist niet goed wat ik er van moest verwachten, omdat wij het kennen als een typische wintergroente. Toch heeft iemand me kunnen overtuigen om het te proberen, en het resultaat is geweldig. Om eerlijk te zijn lustte ik zelf helemaal niet zo graag boerenkool. Maar deze was echt erg lekker!

Niet alleen Nederlanders uit de omgeving zijn enthousiast, ook de Malawiërs zelf vinden het erg lekker. Dat wil wat zeggen, want veel Malawiërs zijn in onze ogen niet zo makkelijk over te halen tot het proberen van nieuwe dingen. Ik ben echt blij met het resultaat, binnenkort hopen we een groter perceel te planten.


Het heeft sinds april niet meer geregend, dus zijn we nu geheel afhankelijk van irrigatie. Ik wilde graag nog voordat we op verlof naar Nederland gingen een irrigatiesysteem aanleggen. Het was zelfs één van de redenen waarom ik drie weken later naar Nederland gegaan ben dan Caroline en David. Het was enorm spannend of het zou gaan lukken. Tot anderhalve week voor vertrek leek het er op dat het niet zou gaan lukken. De leverancier had niet voldoende spullen in voorraad en leek niet van plan om mee te gaan werken. Wel vijf of zes keer ben ik naar de stad gereden om met de leverancier te praten, wat onderdelen op te halen, om vervolgens te ontdekken dat het toch weer niet de goede materialen waren of dat het net niet genoeg was. De ene keer waren we hoopvol, een volgend moment zonk de moed ons bijna in de schoenen. Uiteindelijk, één dag voor vertrek lag dan toch alles op zijn plaats en werkte het systeem naar behoren! Een geweldige opluchting, want dit gaat heel veel werk besparen. Tot nu toe ging alles met gieters en tuinslangen, nu is het een kwestie van de kraan open draaien en een heel veld krijgt tegelijk water. De tijd die we hiermee besparen kan nu gebruikt worden voor andere zaken zoals onkruid wieden, zaaien, planten, enzovoorts.Nu gaan we genieten van onze tijd in Nederland. Het eerste jaar is om gevlogen! We zijn diep dankbaar voor alles wat we hebben kunnen doen in het afgelopen jaar, we zijn rijk gezegend!

Recent Posts

See All

Voor wie hem gemist heeft is onze allerlaatste nieuwsbrief hier te lezen. Het is lang stil geweest op deze website, in de nieuwsbrief wordt duidelijk hoe dat zo gekomen is. Een hoofdstuk van ons leven

bottom of page