top of page
  • Writer's pictureJos en Caroline Nieuwenhuijse

Nuances

Niets is wat het lijkt, niets is helemaal zwart of wit, helemaal waar of onwaar, helemaal legaal of illegaal in een land als Malawi. Overal zijn nuances in aan te brengen.


Al een tijdje zijn we bezig met het proberen te kopen van een auto. Dat gaat er heel anders aan toe dan in Nederland. In Nederland zou je naar een dealer gaan of een andere zaak waar tweedehands auto’s verkocht worden. Als je bij een garage koopt krijg je vaak zelfs een vorm van garantie. Hier is dat heel anders. Een betrouwbare garage vinden is erg moeilijk. Als je onderhoud wilt voorkomen kun je een nieuwe auto kopen, maar nieuwe auto’s zijn ongelofelijk duur, duurder nog dan in Nederland.


Onze zoektocht leidde langs allerlei handelaren die één of meerdere auto’s hebben laten importeren. Aan de kant van de weg staan hun glimmend opgepoetste auto’s te wachten op hun nieuwe eigenaar. De auto’s worden tot in de kleinste puntjes schoongemaakt. Zelfs onder de motorkap lijkt alles te glimmen… Uiteraard is elke auto in ‘perfecte staat’. Nadat we wat auto’s hadden vergeleken besloten we er één mee te nemen voor een testrit en een grondige keuring. Omdat de auto nog maar net geïmporteerd was, had hij nog geen kenteken. De verkoper verzekerde me dat dat absoluut geen probleem was en dat we er gewoon mee mochten rijden voor een testrit, dus maakten we een testrit en brachten we de auto naar iemand die aanbood een grondige keuring te doen. Daar bleek de ‘perfecte staat’ van de auto wat genuanceerder te liggen. De kosten voor reparatie zouden zo hoog worden, dat we besloten de auto terug te brengen en verder te zoeken. Op de terugweg werden we aangehouden door de politie: we hadden geen kenteken! Met een ernstig gezicht vertelde de politieman me dat rijden zonder kenteken strafbaar was volgens artikel zoveel paragraaf zoveel. Ik legde het verhaal uit (nog maar driehonderd meter verwijderd van de autohandelaar) en probeerde mijn onschuld aan te tonen: “ik wist echt niet dat het niet mocht meneer agent!” Toen ik aangaf dat ik de auto ook nog eens niet ging kopen moest hij hartelijk lachen. Hij zou mij gaan ‘helpen’, en stopte zijn bonnenboekje weg. Voor een klein bedragje zou hij mij laten gaan. Opeens werd ik weer geconfronteerd met corruptie, ik kon kiezen tussen een onevenredig hoge boete, of een klein bedragje wat hoogstwaarschijnlijk in zijn eigen zak verdwijnen zou..


Bij terugkomst bij de autohandelaar vertelde ik hem dat hij me verkeerd had geïnformeerd. Het was helemaal niet legaal om op zonder kenteken te rijden! Verbaasd keek hij me aan, het was niet illegaal! Nouja, misschien een heel klein beetje illegaal dan… Het bleek dat hij de agenten altijd omkocht met een klein bedrag. Hij kreeg dus geen bekeuring, dus vond hij het niet illegaal…. Alles heeft zijn nuances!


Recent Posts

See All

Voor wie hem gemist heeft is onze allerlaatste nieuwsbrief hier te lezen. Het is lang stil geweest op deze website, in de nieuwsbrief wordt duidelijk hoe dat zo gekomen is. Een hoofdstuk van ons leven

bottom of page