top of page
  • Writer's pictureJos en Caroline Nieuwenhuijse

Update mei 2022

De laatste keer schreven we over de gevolgen van de cylcoon Ana die Malawi hard getroffen heeft. De schade was met name groot door de grote hoeveelheden regen die vielen. Veel rivieren en beekjes traden buiten hun oevers met grote schade als gevolg.


Hoewel het heftig was om mee te maken viel de schade in onze directe omgeving relatief mee. Het meeste wat we er nu nog van merken is dat de gewassen die toch al zwaar te lijden hadden onder de droogte van november en december in die tijd juist weer schade ondervonden van het teveel aan water. Hierdoor zijn de opbrengsten van de maïs over het algemeen laag. Dit betekent dat de maïsvoorraden van de mensen snel op zullen zijn, vanaf september/oktober is dat waarschijnlijk al te merken. Men spreekt dan ook nu al van een lang ‘hongerseizoen’ wat er aan zit te komen. Hoe triest is het dat seizoenen afgemeten worden naar de beschikbaarheid van voedsel! Dat we in Malawi niet de vier seizoenen lente-zomer-herfst-winter kennen valt nog te begrijpen. Maar in Malawi spreekt men dus behalve van een regen- en een droog seizoen ook van een hongerseizoen. Denk daar eens even over na… Het feit dat er gesproken wordt over een hongerseizoen verteld mij dat het een vaak terugkerend fenomeen is. Als westerlingen kunnen wij ons nauwelijks voorstellen wat honger is. Laat staan wat het betekent als dat steeds terugkeert…


In Malawi worden de coronamaatregelen ook één voor één versoepeld. Formeel zijn mondkapjes nog steeds verplicht, maar in de praktijk geld dat alleen in de grotere winkels, banken en overheidsinstanties een mondkapje wordt gedragen. Helaas zijn de dagelijkse updates met coronagevallen nu vervangen door updates met Cholera besmettingen. Deze ziekte, die wordt veroorzaakt door slechte hygiëne en vervuild drinkwater treed met name op in de door de cycloon getroffen gebieden. In onze omgeving hebben we er gelukkig niet mee te maken.

Malawi heeft ook het wereldnieuws gehaald vanwege een uitbraak van een wilde poliovariant. Een vaccinatiecampagne is vrij snel van start gegaan, de vraag is alleen of mensen op tijd en voldoende geholpen kunnen worden.


Nu we het toch over ziektes hebben: we hebben voor het eerst ook echt kennis gemaakt met malaria. Ik (Jos) voelde me al een paar dagen niet zo fit, maar ik had het niet echt herkend als malaria. Toen ik me steeds slapper voelde worden liet ik me voor de zekerheid toch maar even testen. Ik bleek inderdaad malaria te hebben en kort daarna (of misschien als reactie op de medicijnen) kreeg ik de eerste aanval met hoge koorts. Ik kon nauwelijks meer lopen! Na bijna 2 dagen begon de koorts te zakken en begon ik me wat beter te voelen. Gelukkig waren we er op tijd bij. Malaria kan, zeker voor kinderen, dodelijk zijn. De ziekte wordt overgedragen door muggen, maar die zijn, vooral in deze tijd van het jaar, overal aanwezig. Niet voor niets wordt wel gezegd dat de mug het meest dodelijke dier van Afrika is…


Op het werk gaat het echt heel erg goed. Ik ben heel blij en dankbaar met wat we tot nu toe hebben weten te bereiken. In februari zijn we begonnen met een nieuw stuk land te ‘ontginnen’. Dit deel was al enkele jaren niet gebruikt en zodoende geheel overwoekerd door hoog gras en kleine struiken. Met de hand is het hele stuk land van bijna 5000 vierkante meter gereed gemaakt. Eerst gemaaid, met machetes, daarna gespit, met de hand. Vervolgens zijn alle graspollen en boomstronken verwijderd – uiteraard met de hand. Een enorme klus dus! Daarbij moesten we de grond die klaar gemaakt was meteen inplanten met groente, omdat het onkruid binnen de kortste keren weer terug kwam. Ondertussen is nu driekwart van het veld ingeplant met groente: tomaten, kool, uien, maïs en zelfs boerenkool! We hebben een strak ritme te pakken van spitten-zaaien-planten en vervolgens verzorgen. Elke week planten we een nieuw stuk in, waardoor we straks ook elke week hopen te oogsten. Er wordt hard gewerkt en de mannen hebben er zichtbaar plezier in. Vanuit de omgeving krijgen we goedkeurende geluiden te horen, dat is het beste compliment wat men krijgen kan!Omdat het sinds april niet meer heeft geregend en dat waarschijnlijk ook niet meer gaat gebeuren tot oktober wil ik op korte termijn het irrigatiesysteem in orde maken. Een goed werkend irrigatiesysteem vereist echter ook (grote) aanpassingen in het huidige watersysteem van het hele Stéphanos terrein. Daarom ben ik ook druk bezig geweest met het nazien van pompen en nieuwe plannen maken voor waterleidingen en allerlei gerelateerde onderwerpen als waterdruk, watertorens, drinkwaterbehandeling, enzovoort. Een gave uitdaging dus op een relatief nieuw werkterrein.


Ondertussen bereiden we ons ook voor op ons verlof. Ik wil nog zo veel mogelijk dingen af krijgen, maar ik zal keuzes moeten maken. We zien er naar uit om vanaf juni/juli weer in Nederland te zijn. Caroline en David zullen vooruit gaan, omdat Caroline in verband met haar zwangerschap niet later mag vliegen. Ik blijf nog een paar weken langer om zoveel mogelijk werk af te kunnen ronden.


Waar we hier in Malawi soms nog niet eens weten wat we diezelfde dag of avond gaan doen, worden er nu al allerlei dingen voor juli en zelfs voor september gepland. Hoewel we relatief lang in Nederland zullen zijn, begint de agenda in sommige weken toch al aardig vol te komen. Dat is iets waar we weer even aan zullen moeten wennen! Maar dat komt vast goed, we zien er echt naar uit om veel mensen weer te zien en te genieten van de typisch Nederlandse dingen. Als we nu aan Nederland denken, denken we aan: lekker eten, lange zomeravonden, goedkope boodschappen (prijzen zijn hier soms meer dan verdubbeld!), goede wegen en natuurlijk: familie, vrienden en bekenden zien!


We wonen nu al weer een jaar in Malawi. Het was een intensief jaar waarin we veel hebben meegemaakt. We zijn erg dankbaar dat het zo goed gaat en dat we het zo naar ons zin hebben. We kijken nu uit naar ons eerste verlof!
Recent Posts

See All

Voor wie hem gemist heeft is onze allerlaatste nieuwsbrief hier te lezen. Het is lang stil geweest op deze website, in de nieuwsbrief wordt duidelijk hoe dat zo gekomen is. Een hoofdstuk van ons leven

bottom of page